Bryce Canyon NP, UT

Donderdag 12 mei

Om niet weer voor een volle camping te staan willen we vandaag vroeg vertrekken. We staan om zeven uur op zodat we om negen uur kunnen vertrekken. Helaas is het dumpstation bezet en wordt het een kwartiertje later. Volgens onze navigatie gaat de rit naar Bryce Canyon National Park vier uur duren, duimen dat we nog op tijd zijn.

We vervolgen de Scenic Byway 12 naar het zuiden. De weg slingert door de heuvels tot een hoogte van 9600 ft (2900 meter), de weg is smal en af en toe erg steil, maar wel heel mooi. We komen weer sneeuw tegen maar voor een sneeuwballen gevecht hebben we vandaag geen tijd. Ook de viewpoints laten we links liggen, dit soort uitzichten zijn we nu wel gewend. Boven op de heuvel wordt de weg zo smal dat er aan beide kanten een diepe afgrond is, maar we komen veilig aan de andere kant van de heuvels weer beneden. Het is beslist een scenic route, ondanks dat we weinig stoppen genieten we wel van het uitzicht. Een uur eerder dan gedacht komen we in Bryce Canyon National Park aan, we hebben geluk, beide campings zijn nog niet vol. We rijden de eerste camping op maar er zijn nog maar een paar plekjes vrij, natuurlijk niet de mooiste plekjes. De eerste twee die we proberen staan we zo scheef, dat kunnen we zelfs met onze levelers niet rechtzetten. We rijden nog een rondje en zien dat de open plekken die we voorbij gereden zijn inmiddels allemaal bezet zijn. De camping loopt nu in hoog tempo vol. We vinden nog een plekje waar we bijna recht kunnen staan en besluiten dat het niet beter wordt, deze plek of helemaal niets. Terwijl wij proberen  hoe we het best kunnen staan, rijden er al weer een paar campers langs. De camping is nu echt vol.
We reserveren onze plek voor twee nachten en rijden, na een bakje koffie, de camping af het park in. Omdat bijna alle viewpoints in Bryce Canyon NP aan de linker kant van de weg liggen als je park inrijdt, is het beter om eerst naar boven te rijden naar het verste punt en dan op de terugweg alle viewpoints aan te doen. Boven gekomen kunnen we nog net het allerlaatste parkeerplaatsje vinden, het is er druk. We bewonderen het uitzicht en rijden naar beneden naar het volgende viewpoint. We bekijken ze allemaal totdat we weer beneden zijn, waarbij we gevolgd worden door een wilde raaf. 
Elk viewpoint is toch weer anders dan de vorige.
Bij het zien van de foto's vraag je je af hoe is Bryce Canyon NP nu eigenlijk ontstaan en waarom is het misschien wel het mooiste park?   Bryce Canyon is beroemd om zijn unieke geologische rotsformaties, de zogenaamde Hoodoos. De afgesleten toppen zorgen voor prachtige formaties die in het zonlicht erg mysterieus lijken. De zon zorgt voor schakeringen van de kleuren van de rotsen. De kleuren variëren van roze naar oranje. Het park maakt onderdeel uit van de Grand Staircase. Het park dankt zijn naam aan de Mormoonse pionier Ebenezer Bryce, die van 1875 tot 1880 aan de voet van Bryce Canyon woonde. In 1924 werd het gebied uitgeroepen tot nationaal park. In vroeger tijden was de Bryce Canyon een nachtmerrie voor veedrijvers, het was ondoenlijk in dit gebied een overzicht over de kudde te behouden. De Hoodoos in Bryce Canyon worden gevormd door twee processen. Het eerste proces, vorstverwering, oefent vooral in de winter zijn invloed uit. Water sijpelt in kleine scheuren in de rots. Wanneer het water bevriest, zet het uit, waardoor de scheur groter wordt. Het ijs smelt, er loopt meer water in de scheur en het water bevriest weer. Scheuren kunnen op deze manier zo groot worden, dat er stukken rots afbreken. Dat is waar het tweede proces verder gaat, regen neemt de stukjes rots die zijn afgebroken door het vriezen en dooien van water in scheuren mee. De regen draagt ook bij aan de erosie van de rots doordat het regenwater hier een beetje zuur is, het kalksteen, waaruit Hoodoos bestaan, lost daarin op. Deze processen hebben gezorgd voor het ontstaan van deze rotsformaties, maar zullen ook zorgen voor de afbraak ervan. In Bryce Canyon is de erosiesnelheid ongeveer 0,6-1,3 meter per 100 jaar. Het is mogelijk om af te dalen in de canyon, de meeste trails zijn behoorlijk pittig door het te overbruggen hoogteverschil. Enkele trails zijn Mossy Cave, Rim Trail, Bristlecone Loop, Queens Garden, Navajo Trail, Tower Bridge, Hat Shop en Swamp Canyon. we zijn voornemens morgen de Navajo trial te combineren met de Queens Garden trail en deze te gaan lopen.
Als we alle viewpoints hebben gezien rijden we het park uit om te tanken, de benzinetank moet minimaal een kwart vol zijn anders werkt de generator niet. We hebben in dit park geen stroom of water we zijn dus helemaal op onze eigen voorzieningen aangewezen. Vlak voor de ingang van het park komen we door Ruby’s Inn, één van de oudste verblijfplaatsen in het gebied. Het gebouw bestaat al sinds 1924, de oprichting van het park, en is vaak getroffen door branden, waarvan de nachtelijke brand in 1984 de ergste was. Het gebouw is elke keer hersteld. Het is nu nog steeds een verblijfplaats voor toeristen en sinds enkele jaren is er ook een camping bijgekomen, deze kleine nederzetting wordt nog steeds beheerd door de familie Ruby. Het bestaat uit een hotel, camping, restaurant, benzinepomp, laundry en een paar winkels. Er is een heel kleine supermarkt met alleen maar luxe artikelen, nauwelijks vlees of aardappelproducten. Heel Rubys Inn Village is gericht op het toerisme. De stone shop is bekend om haar grote assortiment.
Als we de camper weer goed op de blokken hebben staan op de camping, kunnen we lekker relaxen in de zon. Omdat we niet de juiste ingrediënten hebben voor een barbecue improviseren we met wat er nog in de koelkast ligt en maken we een pasta maaltijd. Na het eten staat Nicole al weer in de startblokken om een kampvuur aan te leggen maar het is nog niet donker genoeg, even wachten nog voordat we weer als echte cowboys om het vuur zitten.


Vandaag gereden:  158 miles  (254 km)
Camping: North Campground Bryce Canyon NP, UT



Geen opmerkingen:

Een reactie posten